Дізнайтеся, як зробити пончики, і перетворіть свою кухню на затишну пекарню. Мало що може зрівнятися з першим шматочком ідеально пухкого пончика. Але ще більше задоволення приносить процес його приготування, який детально містить цей рецепт домашніх пончиків з глазур’ю.
Від аромату дріжджового тіста, що піднімається, до запаху свіжо смажених пончиків, ви відчуєте атмосферу улюбленої пекарні.
Приготування пончиків майже не вимагає активної участі. Більшу частину часу ви можете присвятити перегляду фільму чи книжки, поки тісто піднімається. Чи означає це, що ви більше ніколи не купите “гарячий пончик” у магазині? Ні.
Але ви точно відчуєте різницю та отримаєте масу задоволення, експериментуючи з улюбленими смаками вдома.
Крім того, це чудова можливість залучити дітей до процесу – вони можуть допомогти замісити та формувати тісто до смаження. А після цього малеча зможе проявити свій художній талант, прикрашаючи пончики різною глазур’ю та прикрасами.
Незалежно від того, чи ви віддаєте перевагу пончикам з глазур’ю, посипкою або цукровою пудрою, приготування цих домашніх ласощів стане для вас радістю. Щасливого смаження!
Ключі до успіху в приготуванні домашніх пончиків
- Переконайтеся, що всі інгредієнти відповідають вказаним температурним режимам, оскільки це впливає на підйом тіста і кінцевий результат.
- Не поспішайте з підйомом тіста. Якщо пропустити цей етап, пончики вийдуть щільними та можуть не повністю піднятися під час смаження. Щоб перевірити, чи тісто достатньо піднялося, обережно натисніть на пончик. Якщо тісто миттєво повертається назад, дайте йому більше часу. Якщо слід від пальця залишається, і тісто повільно повертається на місце, воно готове. Час підйому залежить від погоди та середовища, тож будьте терплячими.
- Щоб переконатися, що пончики приготовані, використовуйте термометр з миттєвим зчитуванням. Після виймання з олії температура всередині має досягати приблизно 90°C.
- Сушіть пончики на паперових рушниках не більше ніж хвилину, після чого перекладіть їх на решітку. Інакше вони можуть увібрати зайвий жир.
- Не виливайте олію після смаження. Дайте їй повністю охолонути, потім процідіть у чистий контейнер. Олію можна використовувати ще близько трьох разів.
Що робити, якщо у мене немає форми для пончиків?
Якщо у вас немає круглої форми діаметром 7,5 см, можна використовувати чашку або банку з широким горлом.
Рецепт домашніх пончиків з глазур’ю дозволяє скористатися кришкою від пляшки або великою насадкою для крему, щоб зробити отвори в центрі пончика.
Ви самі вирішуєте, які форми та розміри надати своїм пончикам. Можна робити їх квадратними, серцеподібними або круглими.
Якщо не хочете розкачувати та вирізати тісто, можна формувати його вручну, ділячи на кульки по 80 грамів кожна.
Ці пончики можуть зайняти трохи більше часу для підйому, але їх можна наповнити кремом, ганашем або фруктовим курдом після смаження.
Варіанти смакових рішень
Є багато способів урізноманітнити смак пончиків за допомогою ароматизованого цукру або глазурі.
Ось кілька ідей, окрім ванільної глазурі, яка є в рецепті:
Шоколадна глазур: ¾ чашки какао-порошку + 6 чашок цукрової пудри + ¾ чашки молока + 6 столових ложок кукурудзяного сиропу.
Полунична глазур: ¾ чашки полуничного пюре + 6 чашок просіяної цукрової пудри.
Цитрусова глазур: 1 столова ложка соку цитрусових + 2 столові ложки цедри цитрусових + 6 чашок просіяної цукрової пудри + ¾ чашки молока.
Мокко: 3 столові ложки еспресо-порошку + 6 столових ложок какао-порошку + 6 чашок цукрової пудри + ¾ чашки молока.
Кленова глазур: ¾ чашки кленового сиропу + 1 столова ложка кориці + 6 чашок просіяної цукрової пудри + ½ до ⅔ чашки молока.
Цукор із корицею: 3 столові ложки кориці + 2 чашки цукру.
Мексиканський гарячий шоколад: ⅓ чашки какао-порошку + 2 чайні ложки кориці + 2 чашки просіяної цукрової пудри.
Просто цукрова пудра: 3 чашки просіяної цукрової пудри.
Інгредієнти
- Молоко (тепле, 43°C-46°C) – ¼ чашки
- Цукор – ¼ чашки
- Сухі активні дріжджі – 1 пакет
- Борошно – 540 г
- Сіль – 1 чайна ложка
- Яйця (злегка збиті) – 2 великі
- Вершкове масло (розтоплене, охолоджене 10 хвилин) – 120 г
- Нейтральна олія (канола або рослинна) для смаження – 2 літри
- Олія для змащування миски – за потребою
Для глазурі
- Цукрова пудра (просіяна) – 6 чашок (680 г)
- Молоко – ¾ чашки
- Ванільний екстракт – 1½ чайні ложки
Спеціальне обладнання
- Міксер із насадкою для тіста
- Каструля з важким дном на 4 літри
- Термометр для смаження або карамелі
- Шумівка або китайські палички
- Решітка для охолодження
Покрокові інструкції
- Змішайте тепле молоко, цукор та дріжджі в невеликій мисці. Залиште на 10 хвилин до утворення піни.
- Тим часом змішайте борошно та сіль у мисці міксера. Додайте дріжджову суміш, яйця та масло. Замішуйте тісто на середній швидкості 1-2 хвилини, зупиняючись, щоб очистити стінки миски. Збільште швидкість і замішуйте ще 4 хвилини, поки тісто не стане м’яким і трохи липким.
- Перекладіть тісто в змащену олією миску, накрийте плівкою і залиште в теплому місці на 1 годину, доки об’єм не подвоїться.
- Розкачайте тісто товщиною 1,25 см. Виріжте пончики за допомогою формочок.
- Накрийте вирізані пончики плівкою і залиште на 30 хвилин у теплому місці.
- Розігрійте олію до 175°C. Смажте пончики по 2-3 хвилини з кожного боку.
Зберігання та заморожування
Свіжі пончики найкраще смакують у день приготування, або принаймні протягом перших 24 годин. Вони можуть зберігатися у герметичній тарі протягом 2-3 днів.
Альтернативно, ви можете приготувати тісто, вирізати його і заморозити у формі пончиків перед другим підйомом.
Після заморожування перекладіть пончики в герметичний пакет і зберігайте до 3 місяців. Коли будете готові смажити, дайте пончикам відтанути при кімнатній температурі протягом 2 годин, потім продовжуйте за рецептом.
Залежно від того, наскільки ефективно ви вирізаєте тісто, у вас може вийти на один-два пончики більше або менше від заявленої кількості.
Щоб точно виміряти борошно, насипайте його в мірну чашку ложкою, не утрамбовуючи.
Рецепт домашніх пончиків з глазур’ю вимагає використання ножа для вирівнювання поверхні. Ще краще — зважуйте борошно за допомогою кухонних ваг.
Раніше SABRINA розповідала про цукерки з чорносливу, рецепт приготування яких вам гарантовано сподобається.