Щоб спекти бріош з чорничним джемом знадобиться кілька годин. Але повірте, воно того варте. Тепла випічка з чорницею стане ідеальним частуванням у будь-який час року.
Бріош: що це
Бріош — це різновид французького хліба, що випікається у вигляді характерних булочок (одержуваних шляхом з’єднання двох кульок: більшої та меншої), кісок або навіть буханців. Він ідеально підходить для сніданку, дуже ароматний, маслянистий і ніжний.
Перша згадка цього слова з’явилася в 15 столітті. Воно походить від французького дієслова broyer (роздавити, подрібнити) і означає довгий процес замішування тесту. В 17 столітті булочки досягли Парижу. Найстаріший рецепт, який зберігся до наших днів, береться з кулінарної книги Франсуа Гаріна 1742 року. Його рецепт бріош відрізняється з застосуванням пивних дріжджів замість пекарських і відносно невеликою кількістю масла.
Інгредієнти
- Борошно — 300 г;
- Масло вершкове — 70 г;
- Молоко — 150 мл;
- Цукор — 80 г;
- Дріжджі — 1 ст. л;
- Джем чорничний — 250 г;
- Сіль — 1/2 ч. л;
- Жир для змащування форми;
- Жовток — 1 жовток;
- Насіння або горіхи — 1 ст. л.
Рецепт
- Муку просійте в миску, перемішайте з цукром, сіллю і дріжджами. Додайте олію, молоко та руками вимісіть гладке тісто. Дайте тісту підійти приблизно 40 хвилин.
- Тісто перетворіть в прямокутний пласт завтовшки близько 1 см і змастіть його джемом. Зробіть з нього рулет і розріжте його вздовж, не прорізаючи до кінця.
- Підготуйте форму для кексу і змастіть її жиром. Викладіть у форму, укладаючи змійкою, і дайте підійти 20 хвилин.
- Духовку нагрійте до 180 градусів. Жовток розбовтайте та за допомогою пензлика змастіть виріб. Посипте виріб насінням (горіхами) і випікати 30-35 хвилин.