Цей простий рецепт солоної карамелі в домашніх умовах потребуватиме від вас лише 6 інгредієнтів. Вона стане ідеальною начинкою практично для будь-якого десерту — від морозива до тістечок і чізкейка, тому встояти перед шматочками цих дивовижних ласощів ви точно не зможете.
Рецепт легкого солоного карамельного соусу
При одній тільки згадці солоної карамелі у деяких людей перехоплює подих. Її насичений, солодкий смак із невеликою кількістю вершків чудово поєднується з сіллю, створюючи незабутню начинку.
Ви можете зробити його настільки солоним, наскільки забажаєте. Почніть із половини чайної ложки, спробуйте і додайте ще, якщо хочете.
Інгредієнти
- Вода;
- Цукор;
- Вершкове масло;
- Ванільний екстракт;
- Сіль;
- Вершки.
Як приготувати карамельний соус
- Висипте цукор у велику каструлю, залийте його водою і варіть на середньому вогні до повного розчинення 5 хвилин. Додайте вершкове масло і дайте йому розтанути. Доведіть до кипіння.
- Щоб суміш не почала кристалізуватися, не мішайте її без потреби. Варіть доти, доки вона не набуде глибокого мідно-золотого відтінку. На це піде приблизно 15 хвилин, можливо, довше, залежно від особливостей вашої плити. Слідкуйте за процесом, але не перемішуйте.
- Зніміть каструлю з вогню й одразу додайте повільним, безперервним струменем вершки. Карамель буде сильно пузиритися, тому будьте обережні на цьому етапі. Акуратно перемішайте до повного з’єднання продуктів.
- Додайте ванільний екстракт і половину чайної ложки солі та ще раз обережно перемішайте. Додайте сіль на смак.
- Дайте карамелі охолонути. Спочатку вона буде досить рідкою, але в міру охолодження загусне. Зберігайте в холодильнику до двох тижнів.
Поради
Щойно ви довели карамель до кипіння, припиняйте помішування. Збивання соусу — це квиток в один кінець до кристалізації, а цього ви вже точно не хочете. Тому дайте йому спокій, поки він не набуде того самого золотисто-мідного кольору.
Хоча під час приготування не слід збивати або перемішувати його, необхідно стежити за ним. Цілком можливо, що деякі частини соусу підрум’яняться швидше, ніж інші. За необхідності можна періодично нахиляти каструлю з боку в бік для рівномірного приготування.
При додаванні жирних вершків карамель може сильно вирувати. Тому захищайте відкриті ділянки шкіри.