Халумі — скоростиглий напівтвердий розсільний сир, що знають у Греції, Єгипті, Лівані. А ось звідки він родом — тільки здогадки. Ймовірно, з Кіпру. Там споконвіку розводили багато кіз і овець і з їхнього молока навчилися робити сир із характерною шаруватою текстурою.
Традиційно для халумі беруть суміш козячого та овечого молока. Але в промислових умовах додають і коров’яче. Молоко спочатку перетворюють на інший сир — анарі, а вже він після нагрівання стає халумі. Іноді в сирну масу додають рубану м’яту: вона додає смаку та сприяє кращому зберіганню сиру.
М’яту додають і в розсіл як натуральний консервант. Халумі солонуватий і трохи пікантний. Він доволі щільний, проте під дією температури стає м’яким і шовковистим, але не плавиться, а набуває апетитної рум’яної скоринки.
Інгредієнти
- Халумі — 200 г;
- Рослинна олія для фритюру;
- Яйце — 1 шт;
- Борошно — 60 г;
- Рослинна олія — 1 ст. л;
- Вода — 1 ст. л.
Халумі у клярі — рецепт
- Приготувати тісто для кляру. Борошно просіяти в миску, додати яйце, влити воду й олію та перемішати до отримання гладкого однорідного тіста без грудочок.
- Дати тісту відстоятися близько 15 хвилин.
- Сир нарізати невеликими скибочками. Підготувати глибокий сотейник і нагріти в ньому достатню кількість рослинної олії.
- Скибочки сиру потримати в клярі та обсмажувати в киплячій олії до золотистого кольору. Обсмажений сир у клярі викладати на паперовий рушник. Сир у клярі подати гарячим із соусом на смак.
А до цієї страви ідеально підійде цукіні з цибулею-шалот.