Рецепт біляшів на сковороді залишається одним з моїх улюблених. Пам’ятаю, як у дитинстві бабуся смажила їх до мого приїзду в село.
Досі згадую той самий смак, а як приготувати біляші смачно і швидко мене навчила вже моя мама.
Готова випічка з м’ясом виходить дуже соковитою, тісто виходить пишним, з хрусткою скоринкою зверху і м’якою начинкою всередині.
Це дуже апетитно, тому пропоную відразу зберегти рецепт біляшів на швидку руку в закладки.
Рекомендую також заздалегідь розтопити масло, оскільки якщо дістати його з холодильника безпосередньо перед змішуванням продуктів, доведеться витрачати час на його розморожування.
Для початку потрібно просто змішати його з сіллю і цукром до однорідної маси, а потім додати сметану, ще раз перемішати й влити воду.
Не забувайте на кожному етапі масу добре перемішувати, щоб біляші на сковороді вийшли особливо смачними.

У цю суміш потрібно порціями додати борошно, а тільки потім дріжджі з содою. Після цього всипте ще 2 склянки борошна, щоб замісити липке, але круте тісто на біляші.
Як тільки воно стане гладким і перестане прилипати до рук, можна не додавати борошно. Накрийте рушником і дайте постояти хвилин 15.
Зверніть увагу, що цей рецепт біляшів містить активні дріжджі, значить довго чекати тісто не доведеться, хоча можете брати й звичайні.
Як приготувати біляші на сковороді
Для тіста
- Масло вершкове — 1/4 склянки
- Сметана — 2 ст.л.
- Яйце — 2 шт.
- Цукор — 2 ст.л.
- Сухі дріжджі — 9 г
- Тепла вода — 1 склянка (200 мл)
- Харчова сода — на кінчику ножа
- Борошно — 3-4 склянки
Для начинки
- Фарш (свинячий або яловичий) — 500 г
- Яйце — 1 шт
- Сіль — 1/2 ч.л
- Чорний перець свіжомелений — 1/4 ч.л
- Цибуля ріпчаста — 1 шт
Рецепт біляшів на сковороді
- Розтоплене вершкове масло з’єднайте з цукром, сіллю, сметаною і водою. Перед додаванням кожного інгредієнта обов’язково перемішуйте до однорідності.
- Введіть склянку борошна, тільки після цього всипте дріжджі та соду. Знову все перемішайте і додайте ще дві склянки борошна.
- Замісіть липке тісто на біляші, а потім порційно підмішуйте борошно, поки воно не стане гладким. Залиште в темному і прохолодному місці на 15 хвилин.
- Начинка може бути будь-якою, тут відштовхуйтеся вже від своїх уподобань. Наш рецепт біляшів на сковороді базується на суміші фаршу двох видів м’яса.
- Візьміть середню і глибоку миску, щоб змішати в ній фарш з сіллю, меленим чорним перцем і яйцем. Не забудьте додати дрібно нарізану ріпчасту цибулю.
- Злегка притрусіть стіл борошном, вимісіть тісто, третину відокремте, а решту відправте назад в миску і накрийте.
- Скачайте в рулетик як ковбаску. Діаметр повинен бути приблизно 4 сантиметри, але не дуже тонким. Наріжте тісто на однакові шматочки, по 3 см кожен в ширину.
- Кожен розкачайте в круглі коржі, а в центр викладіть начинку (достатньо 1 ст.л). Краї легким рухом втисніть в м’ясо, щоб зробити кишеньки.
- Для смаження знадобиться велика сковорода, бажано з антипригарним покриттям. Розігрійте її й розтопіть в ній олію, після чого виставте середній або ще менший вогонь, щоб тісто не пригорало.
- Викладайте біляші кишенькою вниз і готуйте близько 3 хвилин (можете і довше, залежно від вашої сковороди та рівня вогню). Після цього перевертайте і смажте ще стільки ж.
Також зверніть увагу на оригінальні рецепти випічки, які вам точно сподобаються: