Користь полуниці для здоров’я вже підтверджена численними дослідженнями.
Дієтологи та лікарі регулярно нагадують, які вітаміни містяться в полуниці, але не всі правильно її вживають.
Важливо знати: Які хвороби провокує цукор
Хоч ягода вважається низькокалорійною, в ній всього близько 32 калорій, вона містить не тільки вітаміни з антиоксидантами, але й цукор.
Вперше цей натуральний десерт на європейському континенті спробували в XVIII столітті.
На той момент гурманам подавали гібрид двох диких сортів з Чилі та Північної Америки.
Сьогодні вона присутня на всіх континентах, а про корисні властивості полуниці знають навіть діти.
Найбільше в ній вітаміну C і марганцю. Також присутні фолієва кислота і калій.
Рослинні сполуки в ній сприятливо впливають на роботу серця і допомагають нормалізувати рівень цукру.
Найчастіше її не вживають як є, сирою, але мудрі господині придумали цікаві рецепти з полуницею, різну випічку, десерти і навіть дієтичні салати.
Особливо жінкам буде цікаво дізнатися, чим корисна полуниця, так як кожен плід насичений антиоксидантами, а вони впливають на зовнішній вигляд і стан шкіри.
Харчова цінність
На 90% відсотків вона складається з води, а решта припадає на вуглеводи, незначну кількість жирів і білків.
У 100 грамах свіжих ягід:
- Калорії: 32
- Вода: 91%
- Білки: 0,7 г
- Вуглеводи: 7,7 г
- Цукор: 4,9 г
- Клітковина: 2 г
- Жири: 0,3 г

Які вітаміни в полуниці
Попри те, що в ній є прості цукри (глюкоза, фруктоза, сахароза), вона може похвалитися і клітковиною.
Варто відзначити ще й низький глікемічний індекс полуниці — всього 40. Через це в крові не буде стрибків цукру, що важливо для людей з діабетом.
Ще в ній міститься розчинна і нерозчинна клітковина. Вона забезпечує підтримку здорової мікрофлори кишечника і добре впливає на травний тракт.
Деякі джерела стверджують, що такі харчові волокна можуть сприяти схудненню.
Ягода вважається скарбницею вітаміну C, антиоксиданту, який підсилює корисні властивості полуниці для здоров’я як жінок, так і чоловіків.
Фолієва кислота в ній відповідає за нормальний ріст тканин, їх відновлення, бере участь в клітинному синтезі. Особливо сильно необхідна вагітним і людям похилого віку.
Корисні властивості полуниці
Ягода дивним чином поєднує в собі смак і користь для здоров’я.
Як відомо, основним щитом імунітету є вітамін C, і його в полуниці вистачає з головою.
За деякими висновками, його тут навіть більше ніж в цитрусових.
З ним ваша шкіра буде виглядати пружною, швидше відновлюватися, наповнюватися колагеном.
За допомогу нервовій системі відповідають вітаміни групи B. Вони ж покращують роботу мозку.
Корисна полуниця і для гіпертоніків, адже в ній є багато калію — він приведе тиск в норму і знизить ризик несподіваних стрибків.
Захист від інсулінорезистентності
Оскільки ягода насичена поліфенолами, ці речовини сприятливо впливають на здатність організму адекватно реагувати на інсулін.
На думку експертів, вона не тільки містить мінімум цукру, але і сприяє засвоєнню інших форм глюкози.
Відновлення шкіри
Корисні властивості полуниці добре працюють як протизапальний бар’єр для шкірного покриву.
Дослідження показало, що навіть при її додаванні в косметичні засоби епідерміс ефективніше справляється з ультрафіолетовим випромінюванням.
Особливо, якщо в кремі додатково присутній коензим Q10.
Запобігання остеоартриту
Всім, хто відчуває неприємні відчуття в колінах і суглобах, рекомендується їсти полуницю.
Біль і запалення зменшуються з часом при регулярному вживанні хоча б 50 г цих солодких дарів природи.
Зниження ризику захворювань серця і судин
Була відзначена і користь полуниці для здоров’я сердечників, як і тих, хто не скаржиться на подібні проблеми.
Вона знижує рівень тригліцеридів в крові і регулює показники холестерину в організмі.
Бажано не пропускати літній сезон і, по можливості, їсти її, щоб ваше серце і судини працювали краще, а артеріальний тиск не перевищував допустиму норму.
Допомога кишківнику
Полуниця вважається натуральним пребіотиком, може полегшити періодичні закрепи, забезпечує регулярний стілець, оскільки містить багато клітковини.
По суті, вона вводить в кишечник «корисні» бактерії, що дозволяє формувати здоровий мікробний і краще використовувати антиоксиданти.
Раніше ми детально розбиралися, чи дійсно є користь протеїнових коктейлів.