Куркума, або «золота спеція», — це азіатська пряність, яку отримують із подрібненого та висушеного коріння однойменної рослини.
- Користь малини для здоров’я: кому варто вживати частіше
Її застосовують не тільки в кулінарії, а і як барвник, а в медицині її використовують для профілактики та в комплексній терапії низки станів.
То навіщо нам куркума? Згідно з результатами дослідження, опублікованими National Library of Medicine, кореневище куркуми несе велику користь для організму людини.
У ньому зосереджені практично всі вітаміни групи B, а також вітаміни E, K і РР.
Що буде, якщо щодня їсти куркуму
Нині ця ароматна спеція високо цінується в усіх країнах світу, з нею роблять коктейлі для схуднення, маски для обличчя, волосся і тіла, обгортання, додають у салати, гарячі страви, супи, випічку.
Одним словом куркума — універсальна спеція, яка зобов’язана бути на кухні у кожної господині.
Куркума містить речовину куркумін, яка має потужну протизапальну та антиоксидантну дію.
Вона також сприяє поліпшенню травлення, підтримує здоров’я печінки, знижує рівень холестерину в крові, покращує роботу серцево-судинної системи та допомагає боротися з депресією.
Щоденне вживання куркуми може допомогти зміцнити імунітет, захистити організм від різноманітних захворювань і поліпшити загальне самопочуття.
Потрібно пам’ятати про дотримання допустимої добової дози, яка становить 3 міліграми на кілограм маси тіла.
Безпечне дозування продукту – 12 грамів на добу.
У чому корисні властивості у куркуми?
Сильний антиоксидант
Куркума активує виробництво антиоксидантних ферментів у клітинах організму, що в результаті знижує дію вільних радикалів.
Захищає від раку, адже спричиняє загибель ракових клітин
Результати досліджень підтверджують здатність куркуміну брати участь у зменшенні кількості ракових клітин, пригніченні ангіогенезу (утворення нових судин у пухлинах) та обмеженні метастазування (поширення раку).
Вона комплексно підвищує опірність організму, оскільки є біологічно активною речовиною.
Протизапальний засіб
Куркума пригнічує молекули, що беруть участь у запальних процесах, і регулює ферменти, пов’язані із запаленням.
Як правильно вживати куркуму?
Однак слід пам’ятати, що куркума не є панацеєю і не замінює правильне харчування та здоровий спосіб життя.
Для отримання максимальної користі від куркуми, рекомендується вживати її в комбінації з чорним перцем, який підвищує засвоюваність куркуміну в організмі.
Також можна додавати куркуму до різних страв — супів, каш, салатів, напоїв.
Дієтологи розповідають, що «куркума добре поєднується зі смаженими овочами та супами, а також її можна заварювати як чай і пити вранці або ввечері».
Чи шкідлива куркума для здоров’я?
Важливо пам’ятати, що перед початком вживання куркуми у великих кількостях, слід проконсультуватися з лікарем, особливо якщо ви маєте будь-які хронічні захворювання або приймаєте ліки.
Таким чином, щоденне вживання куркуми може принести величезну користь для здоров’я, поліпшити загальний стан організму і допомогти в боротьбі з різними захворюваннями.
Головне — не забувати про помірність і різноманітність у харчуванні, щоб досягти оптимальних результатів.
Також варто знати, що буде, якщо регулярно пити воду натщесерце.