Мудрі люди, особливо знавці в області харчування і довголіття, знають, що всього одне яблуко в день може відстрочити візит до лікарів в майбутньому.
Зміст
Але чи дійсно користь яблук для здоров’я настільки велика або її сильно перебільшують. Нумо з’ясовувати разом.
Цей фрукт є найдавнішим солодким ласощами, яке не тільки радувало людей у всі часи своїм смаком, але і знайшло відображення в мистецтві та поп-культурі.
І хоча суперфудом їх не називають, корисні властивості яблук дають на це повне право.
Якщо у вас діагностовано синдром подразненого кишечника або непереносимість фруктози, тоді переїдання яблуками — не найкраща ідея, бажано взагалі відмовитися від них.
Бажано заздалегідь проконсультуватися зі своїм лікарем або отримати професійну допомогу дієтолога.
Пам’ятайте, що користь і шкода яблук, як і інших продуктів, безпосередньо залежать від того, як саме ви їх вживаєте.
Калорійність яблук

Калорійність буде варіюватися залежно від розмірів плодів і їх сорту. В цілому, її можна поділити на три групи:
- Невелике (150 г): 77 ккал
- Середнє (180 г): 100 ккал
- Велике (250 г): 116 ккал
На показник вплине навіть ступінь їх зрілості, але враховуйте також, що основний склад яблук — клітковина, а також вуглеводи з фруктозою, глюкозою і сахарозою.
Один середній за розміром фрукт містить приблизно 4 г клітковини, тобто 16% від добової норми.
Користь яблук
Плоди на 85% складаються з води, тому такий перекус стане відмінним помічником в питанні підтримки водного балансу в організмі.
Також в них містяться антиоксиданти, особливо багато їх в яблучній шкірці. Враховуйте, що поживна цінність плодів окремих сортів різниться.
Найкорисніші — Ред Делішес з їх насиченого кольору темно-червоною шкіркою. Варто згадати й про наявність в них клітковини, що дуже добре для травлення.
Сімейний лікар Михайло Цюрак нагадує у своєму блозі, що яблука — скарбниця вітамінів. Їх не дарма називають найбільш популярними і рідними для нашої країни фруктами.
Яблука містять величезну кількість корисних речовин, які позитивно впливають практично на всі системи нашого організму:
- Знижують рівень холестерину
- Поліпшують кровообіг
- Контролюють рівень цукру в крові
- Зміцнюють імунну систему
- Нормалізують артеріальний тиск
- Попереджають окислювальні процеси
- Підвищують рівень ситості та знижують апетиту
- Формують здорову мікрофлору кишківника
- Захищають від раку
За словами експерта, в цих дарах природи можна знайти калій, мідь, цинк. Всі вони сприятливо впливають на імунітет і серце, а залізо в них вбереже від розвитку анемії.

Але і це ще не все, адже вітаміни в яблуці, такі як A, C і K, здатні підтримувати нормальну роботу кишечника і зору.
Лікар також згадав про пектини — ці харчові волокна беруть участь в очищенні організму від токсинів, канцерогенів і навіть радіонуклідів. Вони ж наповнюють кишечник корисними бактеріями.
Користь яблук для здоров’я проявляється і в зменшенні запальних процесів в органах, за це відповідає антиоксидант кверцетин, стверджує лікар.
У 2017 році в журналі Nutrients вийшла наукова стаття, в якій йшлося про здатність антиоксидантів в яблуках знижувати ризик розвитку астми, оскільки вони контролюють процес вивільнення вільних радикалів із запалених клітин у дихальних шляхах.
Шкода яблук
Нутриціолог Ірина Наконечна попереджає про можливі небезпеки через неправильне вживання цих плодів.
Так, вони можуть стати вашими ворогами при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, через що можуть виникнути здуття або метеоризм.
Якщо не можете втриматися і все-таки хочете поласувати ними, тоді фахівець радить їсти їх у запеченому вигляді і без шкірки.
Важливо знати про шкідливі властивості яблук. Протипоказанням вважається підвищена кислотність шлунка.
Не забувайте, що рівень цукру може різко підскочити через ці фрукти.
Це особливо важливо для людей з діабетом, навіть якщо вони насолоджуються яблуками у вигляді сухофруктів.
Крім того, сьогодні яблука на ринках і в супермаркетах активно обробляють додатковими засобами, щоб продовжити їх термін придатності.
А до потрапляння на прилавки їх вирощують із застосуванням пестицидів, таких як дифеніламін.
Його часто знаходять в яблуках, тому занадто велика пристрасть до промислових фруктів небезпечна через хімікати.
Попри корисні властивості яблук, людям із зайвою вагою краще вживати їх обережніше, оскільки вони багаті на вуглеводи.
З одного боку це добре, адже сполуки дають швидку енергію нашому тілу, а з іншого — можуть допомогти набрати пару додаткових кілограмів.
Кому не можна їсти яблука
В день можна безпечно з’їдати один-два плоди, а побічні ефекти стануть помітні при значному збільшенні цієї дози.
Оскільки клітковина помітно покращує травлення, надмірна її кількість призведе до погіршення стану кишечника, регулярних і тривалих запорів.
Не рекомендується надмірно балуватися ними й власникам пошкоджених зубів.
У зоні небезпеки — емаль, оскільки кислі фрукти безпосередньо впливають на її стан, причому навіть сильніше, ніж газовані напої.
Про це ще у 2011 році повідомляли дослідники зі Стоматологічного інституту Королівського коледжу в Лондоні в опублікованій в науковому журналі роботі.
Більш безпечним для зубів стане вживання яблук безпосередньо після основних страв.
Також стоматологи радять розрізати плоди й жувати їх задніми зубами, а після ретельно очистити міжзубні простори ниткою і добре прополоскати. Так ви вимиєте кислоту і цукор.
Як правильно їсти яблука

Доктор Цюрак рекомендує їсти їх зі шкіркою в тому випадку, якщо вони були вирощені в домашніх умовах.
Попри велику кількість корисних речовин у шкірці, саме вона може становити небезпеку в разі магазинних яблук.
Їх обробляють хімікатами для більш тривалого зберігання, нагадує фахівець.
Своєю чергою, фітотерапевт Олена Мельник знайшла спосіб отримати подвійну користь від яблук.
Для цього потрібно використовувати стародавній рецепт яблучного напою буквально з двох компонентів.
Для приготування зберіть побільше очищеної шкірки, засушіть її в морозильній камері, після чого потрібно перекласти її в каструлю, залити 1 літром води та варити 5 хвилин.
Лікар стверджує, що такий напій здатний:
- Зняти набряки;
- Очистити нирки від оксалатного піску;
- Активізувати лімфообіг.
Які яблука корисніші свіжі чи печені
Якщо говорити в цілому, то користь яблук для здоров’я буде майже однаковою в будь-якому їх вигляді, але і тут є свої нюанси.
Наприклад, у свіжих плодах міститься значно більше вітаміну С — потужного антиоксиданту, що зміцнює імунну систему.
Ще в них зберігається пектин — речовина, відома своїми здібностями нормалізувати травлення, рівень холестерину і цукру.
Також, як ми вже згадували вище, в шкірці знаходяться флавоноїди. З ними організму легше боротися із запальними процесами, а ще вони підтримують роботу мозку.
Печені яблука легше перетравлюються завдяки більш м’якій текстурі.
Це особливо важливо для людей з гастритом, панкреатитом або тих, хто переніс операції на шлунку. У такому вигляді вони не подразнюють слизову оболонку.
Подібний перекус відрізняється зниженою кислотністю, а дієтологи називають його дієтичним ласощами з мінімумом калорій, якщо вони були приготовані без додавання цукру.
Рецепти з яблуками
Українські майстрині здатні створити справжній кулінарний шедевр буквально з одного продукту.
Особливо популярним способом використання солодких дарів природи є пиріжки, причому їх варіації можна перераховувати нескінченно.
Пропонуємо взяти на озброєння ці прості рецепти з яблуками, спробувати кожен з них, а потім поділитися своїми враженнями в коментарях нижче.
Печені пиріжки з яблуками

Готуються настільки швидко і легко, що ви точно захочете зробити додаткову порцію, коли ваші старання оцінять домашні.
Вам знадобляться молоко, борошно, масло, дріжджі, куряче яйце, трохи цукру з сіллю, яблука і кориця. Запах від такого частування гарантовано розлетиться по всій квартирі.
Яблука в карамелі з горіхами

Якщо стандартні рецепти десертів вам вже набридли, рекомендуємо освоїти спосіб перетворення звичайних плодів в неймовірні солодощі.
За бажанням можете додати трохи спецій, щоб посилити привабливий аромат, наприклад, корицю або ваніль.
Бажано брати для них яблучка меншого розміру. Так вони будуть ефектно виглядати на паличках.
Зовні їх покриває тягуча карамель у поєднанні з подрібненими горішками для хрусткої текстури.
Запечені яблука з медом

Таке частування точно оцінять любителі солодких смаколиків, особливо діти.
Рецепт хороший ще й тим, що вимагає всього декілька базових інгредієнтів, які не вдарить по кишені.
Ми описали покроковий алгоритм для успішного запікання в духовці.
Готуються вони всього 30 хвилин, а прикраса страви залежить лише від вашої фантазії й смакових уподобань.
Обов’язково стежте за своїм харчуванням і пам’ятайте, що користь і шкода яблук проявляються залежно від вашого здоров’я, регулярності їх вживання та індивідуальних особливостей організму.
Що буде, якщо їсти яблука щодня
Один плід щодня дійсно здатний вберегти вас від передчасних походів до лікарських кабінетів.
Якщо з’їдати два яблука, то ваша серцево-судинна система обов’язково скаже вам «дякую».
Бажано не виключати якісь сорти, адже всі вони містять корисні речовини, але їсти їх краще з шкіркою після ретельної обробки під проточною водою.
Антиоксиданти в ній можуть скласти конкуренцію популярним добавкам.
А завдяки поліфенолам організму стане легше справлятися з пошкодженнями через вільні радикали.
Намагайтеся вибирати найбільш свіжі фрукти, щоб вміст розчинної клітковини в них був максимальним, а захист від всмоктування холестерину в кишечнику працював на вашу користь.
Чи корисно їсти яблука на ніч
Хоч дієтологи і називають яблука фруктом довголіття і молодості, важливо враховувати, що такі ласощі можуть бути не тільки корисними, але і потенційно шкідливими.
Так, натуральні цукри в них забезпечують швидкий приплив енергії, так що перед сном ви можете зіткнутися з несподіваною бадьорістю, а це загрожує проблемами із засинанням.
При кислотному рефлексі або печії вживання яблук лише посилить ці симптоми, тому заснути стане ще важче.
Проте, переконливі докази, які б свідчили про шкоду яблук на ніч, досі відсутні.
Якщо у вас не проявляються неприємні відчуття, ви не стикаєтеся з якимись негативними наслідками, тоді можете не змінювати харчові звички.
Але враховуйте, що людський організм залежить від циркадних ритмів, йому потрібен час і сили на перетравлення їжі, засвоєння поживних елементів.
Більшу частину їжі все ж краще вживати протягом дня, а перед сном не навантажувати тіло зайвою роботою.
Користь яблук для жінок
Дослідники встановили, що рівень поганого холестерину у жінок в постменопаузі знизився на 23%, якщо вони вживали одне яблуко на день.
Такий ефект обумовлений пектином — потужною клітковиною, яка сприяє виведенню з організму холестерину.
Варто відзначити і благотворний вплив на рівень цукру в крові у поєднанні з властивістю контролювати апетит.
Згідно з висновками вчених, яблука можуть стати потужною зброєю в боротьбі із зайвою вагою, але тільки при адекватному додаванні їх до раціону.
Як відмінне джерело заліза вони сприяють профілактиці анемії — захворювання, яке нерідко зустрічається у представниць прекрасної статі під час вагітності або менструальних циклів.
Зверніть увагу, що посилити засвоєння заліза можна за допомогою вітаміну C, тому обов’язково поєднуйте яблука з чимось кислим.
Також вони впливають і на гормональний баланс, за це відповідають фітоестрогени в їх складі. Це особливо важливо при менопаузі.
Варто згадати і сприятливий ефект яблук на стан шкіри, вони підтримують її пружність, уповільнюють старіння, а кальцій в них зміцнює волосся і нігті.
Користь яблук для чоловіків
У деяких дослідженнях йдеться про їх властивість захищати організм від різних видів раку, зокрема, раку простати. Профілактичним заходом стане дієта з додаванням фруктів і овочів, особливо яблук.
Вони допоможуть і при синдромі подразненого кишечника, проблемах з травленням, таких як запори або метеоризм.
Оскільки чоловіки схильні до утворення вісцерального жиру, ризик розвитку цукрового діабету II типу або метаболічного синдрому можна знизити за допомогою регулярного вживання яблук.
Важливим фактором є велика кількість вуглеводів — вони стануть у нагоді під час силових тренувань або важкої фізичної праці.