Якби сонце було фруктом, воно б точно стало лимоном. Жовтий цитрусовий фрукт настільки популярний, що на його честь проводять цілі фестивалі.
І це легко зрозуміти (і відчути на смак). Лимони яскраві, кислі, соковиті та свіжі.
Завдяки своєму виразному кислуватому смаку, вони чудово підходять як для солодких, так і для солоних страв.
Лимони можуть оживити звичайний стакан води або додати складних смакових ноток соусам і випічці.
Незалежно від того, як ви любите насолоджуватися цим смачним фруктом, після того, що скажуть дієтологи про потенційні корисні властивості лимонів, ви захочете вживати їх ще більше.
Корисні властивості лимона
Лимони — це не просто гарні прикраси для страв, а насправді мають корисні властивості, які можуть позитивно впливати на багато аспектів вашого організму. Ось кілька з них:
1. Лимони багаті на антиоксиданти, такі як вітамін С.
Як і інші цитрусові, такі як апельсини та грейпфрути, лимони є багатим джерелом рослинних сполук з антиоксидантними властивостями, таких як вітамін С та флавоноїди.
Сік одного лимона забезпечує понад третину рекомендованої денної норми вітаміну С.
Вітамін С відомий своєю здатністю підтримувати здорову імунну систему, але він також може знижувати ризик розвитку хронічних захворювань, таких як діабет, сприяти загоєнню тканин і підтримувати здоров’я серця.
2. Лимони допомагають шкірі виробляти більше колагену.
Вітамін С є популярним інгредієнтом догляду за шкірою завдяки своїй здатності освітлювати тьмяну шкіру, боротися зі вільними радикалами та підвищувати вироблення колагену.
Вживання продуктів, багатих на вітамін С, як-от лимони, може допомогти вашій шкірі виглядати молодше.
3. Лимони допомагають підвищити засвоєння заліза.
Сполучення вітаміну С з продуктами, багатими на залізо, допомагає збільшити його засвоєння організмом. Це особливо важливо для людей, які отримують залізо з рослинних джерел.
4. Лимони забезпечують організм дієтичними волокнами.
Дієта, багата на волокна, може знизити ризик розвитку серцевих захворювань. Один стакан лимонів містить майже 6 грамів волокон, що сприяє нормалізації рівня цукру в крові та допомагає знизити рівень холестерину.
5. Лимони можуть запобігти утворенню каменів у нирках.
Вживання лимонної води є популярним домашнім засобом для запобігання утворенню каменів у нирках. Лимони містять лимонну кислоту, яка може допомогти розчинити дрібні камені.
Як додати більше лимонів у свій раціон
Найпростіший спосіб додати більше лимонів у свій раціон — це додати лимонний сік у воду або чай. Це допомагає залишатися гідратованим і одночасно забезпечує антиоксиданти.
Інші способи використання лимонного соку включають його додавання до заправок для салатів, маринадів та соусів.
Якщо ж ви бажаєте споживати більше волокон, намагайтеся вживати цілі лимони, використовуючи їх у випічці або навіть додаючи їх у блендер для приготування лимонаду.
Рецепти з лимоном, які варто спробувати
Готуйте з використанням свіжих лимонів, цедри лимона та лимонного соку, щоб отримати більше користі від цього цитрусового фрукта.
Брокколі з лимоном та копченим мигдалем
Якщо ви шукаєте ідеальний гарнір до ваших страв з тофу та бобових, зверніть увагу на цей рецепт з брокколі.
Для нього знадобиться сік та цедра лимона, які збільшують вміст заліза в рослинних білках. Крім того, страва має кислуватий, трав’янистий та пряний смак і приємний хруст.
Лимонна паста з оливками та фетою
Лимон та паста просто створені одне для одного, що добре видно на прикладі цієї страви. Для приготування основи соусу знадобляться два лимони, оливкова олія та сир пармезан.
Кінцевий результат — кремова, яскрава страва, прикрашена додатковим сиром. Вона також має різноманітні текстури завдяки таким інгредієнтам, як кедрові горішки та оливки.
Ми також знайшли для вас фрукти з вітаміном C, які приносять неймовірну користь організму.