Бананові чіпси — популярна закуска із сушених шматочків банана. Зазвичай снек запивають газировкою чи соком. Користь бананів для здоров’я очевидна багатьом, але чи є поживні речовини в сушеній версії — розбиратимемося.
⚡ Зміст
Бананові чіпси — як роблять
Для виробництва використовують овочевий банан. Перед відправкою на завод, плоди миють у спеціальному розчині. Так змивають сік і знищують плісняву. Після цього плоди поміщають у киплячу воду. Це знижує рівень соку, що виділяється, що робить їх менш липкими й зручними для обробки.
Машинне чищення через відмінності по діаметру і довжині неможливе. Усі процедури відбуваються вручну. За добу робітники опрацьовують тисячі кілограмів продукту. Потім розрізають продукт на круглі часточки однакової товщини в машині для нарізки. Після цього скибочки обсмажують у фритюрі.
Гриль, що обертається, рівномірно підсушує продукт на пальмовій олії. Після цього видаляються горілі та сирі шматочки. Остання стадія настає в барабані, де додають сіль або цукор і відправляють в пакувальну машину. Вона рівномірно розподіляє їх за окремими лотками, автоматично відмірюючи потрібну кількість.
Бананові чіпси — калорійність
Під час сушіння вони піддаються додатковому переробленню. Їх обсмажують в олії й часто поливають цукровим сиропом чи медом, які лише збільшують кількість калорій.
- білки — 2,3 г;
- жири — 33,6 г;
- вуглеводи — 58,4 г;
- цукор — 35,3 г;
- клітковина — 7,70 г.
Це не найкорисніше харчування для тих, хто дбає про фігуру, для схуднення вони не підійдуть. Але є і плюси у вигляді вітамінів A, B6 та C, магнію, заліза та кальцію. Однак вміст корисних речовин переважується великим вмістом жиру та цукру.
Користь та шкода
Бувають ситуації, коли таке перекушування може бути гарною ідеєю. Це легке і швидке джерело простих вуглеводів, що буде доречним, якщо ви знаходитесь в дорозі, поході або займаєтеся в спортзалі до сьомого поту. Вони не мають води, що збільшує термін зберігання, на відміну від свіжих бананів.
Банани містять клітковину, яка покращує функції травлення. Вона стабілізує ритми кишечника та знижує шкідливий холестерин в організмі. Навіть у сухому вигляді вони стануть чудовою профілактикою пов’язаних із кров’яним тиском хвороб. Найбільша користь бананових чіпсів полягає у сприятливому впливі на нервову та серцево-судинну системи.
Утриматися від їх вживання варто людям із підвищеним рівнем заліза та калію. Їх надлишок загрожує проблемами з печінкою та може призвести до серцевого нападу. У помірній кількості вони не зашкодять. У разі перевищення норми шкоди чіпсів з бананів, ви швидко помітите у вигляді зайвих кілограмів.
Бананові чіпси — рецепт
На приготування потрібно кілька хвилин, після чого їх можна подати на стіл як частування або закуски. На смак вони солодкі, хрусткі, вони поєднуються з різними начинками та соусами.
На ваш вибір є 3 методи приготування:
- сушіння;
- смаження;
- запікання у духовці.
Найшвидше насолодитися смачним снеком вийде за допомогою духовки. Але ви можете отримати смачні ласощі в електросушарці, мікрохвильовій печі або на сковороді.
Спробуємо приготувати бананові чіпси в домашніх умовах – без цукру та меду. Для цього нам знадобляться лише свіжі банани. Вибирайте тверді та пружні плоди без пошкоджень та ознак закінчення терміну придатності.
- Очистіть банани від шкірки, потім наріжте їх тоненькими часточками.
- Застеліть лист папером для випікання і викладіть на нього кружечки.
- Духовку розігрійте до 250°C і помістіть в неї лист на 15 хвилин. Бажано під час сушіння злегка відкрити дверцята духової шафи.
- Вийміть готовий снек із духовки та злегка притрусіть цукровою пудрою або корицею до смаку.
- Щоб шматочки не прилипали, пергамент злегка змастіть олією.